HOE EMELISSE OOIT BEGON…

Eind jaren negentig hadden verschillende initiatiefnemers het idee om de gemeente Noord-Beveland, gelegen in Zeeland, te promoten. Eén van hun manieren om de gemeente te promoten, was het brouwen van een ambachtelijk bier met lokaal geteelde gerstemout. In september 1998 was het eindelijk zover, Stichting Emelisse werd opgericht en de eerste Emelisse bieren werden gebrouwen – abdijbieren welteverstaan.

Het succes was van ongekende grootte, de vraag oversteeg vrijwel direct het aanbod. Om aan deze vraag te kunnen blijven voldoen, werd er besloten om een eigen brouwerij te bouwen in het dorp Kamperland. Op 29 oktober 2005 werd de brouwerij, met een brouwcapaciteit van 1.000 liter per brouwsel, geopend. Na de opening van de eigen brouwerij bleef het succes onverminderd aanhouden, wat resulteerde in een gedeeltelijke uitbesteding van de productie aan een brouwerij in België. Ondertussen bleef Emelisse zowel op nationaal als internationaal vlak naam maken, wat ervoor zorgde dat Emelisse in verschillende landen verkrijgbaar was.

VERHUIZING NAAR EEN NIEUWE BROUWERIJ

Eind 2016 werden alle brouwactiviteiten van Emelisse overgenomen door een nieuwe en ambitieuze brouwerij in Goes, genaamd Brouwerij Slot Oostende. Het idee hierachter was om niet één, maar twee merken te gaan brouwen in de hagelnieuwe brouwerij. De bieren van Slot Oostende voornamelijk, maar niet uitsluitend, voor de lokale markt en de bieren van Emelisse voornamelijk, maar niet uitsluitend, voor zowel de nationale – en internationale markt. De brouwerij werd in het hart van een monumentaal Rijksmonument geplaatst, midden in het stadscentrum van Goes. Het gebouw, welke de naam Slot Oostende draagt, is het oudste gebouw van de stad. Begin 2017 werden de eerste bieren gebrouwen, de (inmiddels ex-) brouwmeester Jens van Stee werd hiervoor aangesteld. Per 1 mei 2022 heeft Sven Wade Lehy het stokje als brouwmeester overgenomen.

De brouwerij is voorzien van hypermoderne apparatuur, waarmee een brouwcapaciteit van 4.000 liter per brouwsel wordt gewaarborgd. In de bottelarij zijn negen lagertanks van 4.000 liter per stuk aanwezig, waardoor er continue gemiddeld 30.000 liter vers bier in de tanken zit.

De smaak en het verhaal van Emelisse

EMELISSE, EEN DUURZAAM MERK

Duurzaamheid staat bij Emelisse hoog in het vaandel. Wij zijn constant opzoek naar duurzame manieren om onze voetafdruk op de aarde verder te verkleinen. Want, een betere wereld begint immers bij jezelf!

In het brouwproces wordt het bier op een bepaald moment gekookt, hier is vanzelfsprekend warmte voor nodig. Deze warmte wordt hergebruikt, om bijvoorbeeld de kachels in het gebouw te verwarmen. Tevens produceren wij ‘schoon’ koelwater om op bepaalde momenten in het brouwproces te kunnen koelen, dit water wordt opgevangen om bijvoorbeeld de toiletten door te kunnen trekken.

Ons nieuwe distributiecentrum werd in februari 2019 aan de rand van Goes geopend, hier wordt al het bier geconditioneerd opgeslagen, evenals de ingrediënten, flesjes, kroonkurken en fusten. De kantoorruimte en geconditioneerde opslagruimtes worden  volledig verwarmd en gekoeld door warmtepompen. De warmtepompen alsook de andere stroomvoorzieningen worden volledig gevoed door 288 zonnepanelen, welke het dak voor twee derde bedekken.

MAAK KENNIS MET BROUWMEESTER SVEN

Sven begon in 2008 met het leren van het brouwvak als leerling van brouwmeester Wolfgang Koedel bij het Paulaner Brauhaus in Kaapstad, Zuid-Afrika.

Als men hem vraagt naar zijn herinneringen als leerling, antwoordt hij met een glimlach: ‘heel vroeg beginnen’. Het brouwen begon namelijk steevast om 3 uur ’s nachts, wat hem een sterke arbeidsethos vanaf het begin van zijn carrière als brouwmeester heeft bijgebracht. In 2011 verliet hij Paulaner tezamen met brouwmeester Wolfgang om zo de Cape Brewing Company op te zetten. Hier ontwikkelde hij zichzelf en zijn (technische) vaardigheden verder, daar waar hij betrokken werd bij de ontwikkeling van alle recepturen en de volledige installatie van de brouwerij.

Met ruim 14 jaar brouwervaring op zak, tezamen met zijn passie, vakmanschap en precisie, is hij gegroeid tot de gerespecteerde brouwmeester die hij nu is. Proost!

Ambacht

PUUR & AMBACHT

Net als alle andere bieren vormen water, mout, gist en hop de basis, dit is niet anders bij Emelisse. Wij werken uitsluitend met de zuiverste en puurste ingrediënten, welke van over de gehele wereld worden ingekocht. Sommige Emelisse bieren worden uitgerust met aanvullende smaakversterkers, daar gebruiken wij uitsluitend de meest pure en natuurlijke producten voor zoals fruit of kruiden.

ONAFHANKELIJK & INNOVATIEF

Emelisse is een trotse en volledig onafhankelijke brouwerij. Door onze volledige onafhankelijkheid zijn de interne lijntjes kort, wat ons flexibel houdt. Deze flexibiliteit maakt het mogelijk om te innoveren en te experimenteren, uiteraard altijd met respect voor het natuurproduct. Eén van Emelisse’s specialiteiten is het vatrijpen van bier (barrel aging), wat voor bieren met een complexe en rijke smaak zorgt.

Winkelwagen